A Szakmai Kollégium levele

2022. december 18, vasárnap 18:34

Szerző: Szakmai Kollégium

Tagjaink figyelmébe ajánljuk: A Szakmai Kollégium tájékoztatója a végzettek hirdetéseihez, honlapjaihoz. Btk. 187. § (1a) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen magát jogosulatlanul pszichoterapeutaként feltüntetve egészségügyi szolgáltatást végez. Hatályos: 2023.január 1-től.

Szakmai Kollégium

Pszichoterápia (szakorvosi képesítéssel) Tagozat

 

Elnök:   Dr. Németh Attila                                  

Titkár:   Prof. Dr. Tényi Tamás                           

Tagok: Prof. Dr. Purebl György         Dr. Moretti Magdolna                            Dr. Kelemen Oguz

__________________________________________________________________________

 

   Pszichoterápiás Egyesületek részére

 

Tisztelt Elnök Asszony/Úr!

 Köszönjük az eddigi együttműködést, amely áttekinthetőbbé tette az egyesületekben folyó munkát, ami a pszichoterápia minőségbiztosítása szempontjából is elengedhetetlen.

Mind a kliens oldaláról, mind pedig a szakmapolitika oldaláról rendkívül fontos, hogy az egyesületek honlapján korrekt és up-to-date információk jelenjenek meg.

Kérjük a pszichoterápiás egyesületek vezetőit (vezetőségét), hogy szíveskedjenek aktualizálni a pontos tevékenységi kört, az oktatók és a szupervizorok végzettségeit (szakvizsgák, kompetenciák).

Kérjük, jelezzék a kollégáknak, hogy a weblapokon, a magánrendelések hirdetésén csak a tényleges végzettség szerepelhet (pl. nem nevezheti magát terapeutának az, aki az adott módszerből még képződik). A honlapon jelenjen meg az, hogy pszichoterápiás tevékenységet csak az a szakember végezhet, aki a módszerükben kiképződött és pszichoterapeuta szakvizsgával rendelkezik. Ennek hiányában módszerspecifikus tanácsadói (ill. ahogy ezt a tevékenységi kört az adott módszerspecifikus egyesület megnevezi) tevékenységre jogosult, de klinikai eseteket nem kezelhet. Természetesen alappszichoterápiás tevékenység végzésére minden pszichiáter és klinikai szakpszichológus jogosult.

A pszichoterápia, mint szakma megítélése szempontjából fontos, hogy minden szakember csak a kompetenciájának megfelelő eseteket vállalja, illetve vállalhatja el! Lehetőség szerint 2023. január 15-ig kerüljön sor a honlapok aktualizálására.

 

2022-12-08

 

További konstruktív együttműködésben bízva békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt kíván a Pszichoterápia tagozat nevében

 

 

Dr. Németh Attila Ph.D. s.k.

tagozati elnök