Az Integratív Pszichoterápiás Egyesület XXIV. Konferenciája

Időpont: 2022. október 08. (szombat)
Helyszín: Rubin Wellness & Conference Hotel

Érdeklődés:

E-mail: info@integrativ.hu

Letölthető dokumentumok:

Az Integratív Pszichoterápiás Egyesület

XXIV. Konferenciája

 

 

„Újratervezés és fejlődés”

 

 

címmel kerül megrendezésre

2022. október 8.-án, szombaton.

 

Nehéz évek vannak mögöttünk, sok korlátozással, túlszabályozással és bizonytalansággal. Mégis ez az időszak megtanított bennünket arra, hogy bizakodóan alkalmazkodjunk életünk történéseihez, miközben szükségessé vált - magunk és pácienseink számára - a folyamatos újratervezés. Aki nehezen adja fel, amit eltervezett, annak alaposan próbára tette a rugalmasságát a folyamatos újratervezés, hiszen ami ma igaz volt, az holnap már nem. Amit ma lehetett, azt holnap nem. Amit ma nem lehetett, arra éppen holnap nyílt lehetőség. Ha valamikor szükség volt a folytonos újratervezés képességére, az mostanság van, ami újabb nagy feladatot ró a segítő szakemberekre.

Konferenciánk idei témája az újratervezés és fejlődés. Újratervezés idején tisztáznunk szükséges, mit szeretnénk elérni, mik azok a dolgok, amelyek igazán fontosak,  mit mond belső hangunk, miközben kérdéseinkre keressük a választ: Vajon megfelelő utat választunk? Vajon azon haladunk? Észrevesszük-e, ha letérünk róla vagy már eltévedtünk? Ám a legfőbb kérdés az: hogyan ismerjük fel a megfelelő utat?

 

 

 

Hiszünk abban, hogy a szakmai összefogás, a közös gondolkodás, a lehetséges szakmai utak feltérképezése megadja számunkra a válaszokat, ami hatalmas erőforrás lehet mindannyiunknak. Ezt támogatja az idei konferencia azzal, hogy bemutatja szakmánk újabb hatékony lehetőségeit, továbbá az eddig ismert módszertan mélységeit, finomságait, hogy mi szakemberek és pácienseink is kiaknázhassuk a folyamatos újratervezés fejlődést segítő lehetőségeit.

 

 

HELYSZÍN

 

Rubin Wellness & Conference Hotel

1118 Budapest, Dayka Gábor utca 3.

Weboldal & térkép:  https://hotelrubin.com/

 

Reméljük a helyszín, kellemes időtöltést és kiemelkedő szakmai lehetőségeket tartogat idén is számunkra. A szünetekben kávéval, teával, aprósüteménnyel, valamint ebéddel várunk titeket.

 

Megközelíthető:

·    a Kelenföldi pályaudvartól 53, 150, 154-es busszal a Dayka Gábor utcai megállóig, onnan 4 perc séta,

·   a Déli Pályaudvartól 139, 140, 140A-es busszal a Gazdagréti tér felé, a Dayka Gábor utcai megállóig, onnan 3 perc séta.

 

 

PROGRAM

 

 

08:30 -09:00 Regisztráció

 

Előadások

 

Ülésvezető: L. Stipkovits Erika kiképző pszichoterapeuta, szupervízor

 

09:00- 09:10:  Megnyitó: dr. Fadgyas Ildikó IPE elnök.

 

09:10-09:40: Pszichoszomatikus betegségek integratív kezelésének lehetőségei és nehézségei

Előadó: dr. Joós Károly - integratív szemléletű szakorvos, író, oktató

 

09:40-10:25: Múlt és jelen: a pszichózisok pszichoterápiájáról

Előadó: Prof. Tényi Tamás Pécsi Tudományegyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

 

10:25-11:00: Elmetudatosság, szakmai tudatosság

Előadó: dr. Daubner Béla András - pszichiáter, pszichoterapeuta és jógatanár

 

11:00- 11:30 Kávészünet

 

11:30- 12:10: Az "újratervezés" kényszere és a fejlődés lehetősége a nővé és anyává válás folyamatában- transzgenerációs, integratív megközelítésben

Előadó: Dr. Gáti Ágnes - Ph.D., ECP, pszichiáter, pszichoterapeuta

 

12:10- 13:00: Gyermekkori traumatizáció és módosult tudatállapot

Előadó: Kuritárné Dr. Szabó Ildikó - egyetemi docens – kiképző pszichoteraputa, szupervízor

 

13:00-14:00: Ebédszünet

 

14:00-14:30: Áttételi-, és viszontáttételi témák súlyosan traumatizált és disszociatív zavarban szenvedő kliensek terápiájában

Előadó: Boytha Zsófia, klinikai szakpszichológus, integratív hipnoterapeuta, pár- és családterapeuta, PhD-hallgató (Témavezetője: Molnár Judit, klinikai szakpszichológus, integratív hipnoterapeuta, egyetemi adjunktus)

 

14:30- 15:00: Tudatos álmodás jelentősége a pszichoterápiás gyakorlatban

Előadó: dr. Czabán László fogszakorvos, pszichoterapeuta jelölt VIKOTE, integratív terapeuta jelölt

 

15:00- 15:30: A Csontasszony éneke - Létünk mindennapi zarándokútjai

Előadó: Illés Enikő kiképző integratív pszichoterapeuta - Ablak Pszichoterápiás Team szakmai vezető, Pécs

 

15:30-16:00: Kávészünet.

 

16:00- 18:30: Workshopok

 

  1. Pszichoterápiás fókuszban az elmetudatosság

Előadó: dr. Daubner Béla András - pszichiáter, pszichoterapeuta és jógatanár

 

  1. A poszt-Covid mentális szindróma, a pszichoszomatikus tünetek integratív pszichoterápiás kezelésének lehetőségei – avagy a Katatím Imaginatív Pszichoterápia közép- és felsőfokú szimbólumainak alkalmazása

Előadó: dr. Fadgyas Ildikó pszichiáter, kiképző pszichoterapeuta

 

  1. A múlt segítő árnyai – pszichodráma elemek integratív terápiában

Előadó: Daubner Eszter klinikai szakpszichológus, kiképző pszichoterapeuta

 

 

RÉSZVÉTELI DÍJ

 

A részvételi díj átutalással teljesíthető.

Korlátozott számú helyek állnak rendelkezésre, ezért javasoljuk mielőbb befizetni.

Egyesületi tagoknak augusztus 30-ig                                 17.000,- Ft

Egyesületi tagoknak augusztus 30 után                            19.000,-Ft                             

(Figyelem! A tagság csak a 2022-es tagdíj befizetésével érvényes! A tagdíj 10.000.- Ft, mely fizethető együtt a részvételi díjjal, de az átutalás közleményében kérjük külön jelezni: „konferencia+tagdíj”)

Nem tagoknak augusztus 30-ig                                          20.000,- Ft

Nem tagoknak augusztus 30 után                                      22.000,-Ft                             

(Az Egyesületbe a belépési nyilatkozat kitöltésével a konferencia előtt is be lehet lépni, ekkor a tagdíj megfizetése mellett a tagi részvételi díj érvényes)

Diákoknak                                                                            14.000, - Ft                           

(A helyszínen a regisztrációkor a diákigazolvány bemutatásával érvényes)

A részvételi díj tartalmazza a 3 fogásos ebédet, kávé és ital fogyasztást a szünetekben a konferencia helyszínén.

 

A megfelelő összeget kérjük a következő számlaszámra átutalni: Integratív Pszichoterápiás Egyesület OTP 11714006-20330134. A közleményben MINDENKÉPPEN szerepeljen: a „konferencia” vagy „konferencia+tagdíj” kifejezés és a jelentkező vagy jelentkezők neve!

 

A konferencia az orvosok, fogorvosok és klinikai szakpszichológusok CME rendszerében 16 kreditpontot ér. A regisztrációkor kérjük, jelezze, aki kér.

 

JELENTKEZÉS

 

Jelentkezni a https://integrativ.hu/konferenciak weboldalon keresztül lehet. Kérjük, a jelentkezéssel egyidőben a megfelelő részvételi díjat átutalni szíveskedjenek, mert a jelentkezés annak megérkezésekor válik véglegessé.

 

 

Mesterképzés vasárnap dr. Daubner Bélával

 

 

2022. október 9. vasárnap 9.30-tól 17.00-ig (Ebédszünet 13.00-14.00).

A mesterképzésen kiképzettek vehetnek részt. Videó bemutatásokat és azt követően a látottak megbeszélését tervezzük. A feltett szakmai kérdésekre közös válaszokat keresünk. Lehetőséget biztosítunk szupervíziós kérdések megbeszélésére is.

A részvétel ára 15000 Ft.

Helyszín Bp. 1111 Lágymányosi utca 12. I. em.3. ajtó: Jóga és önismeret központ.

 

 

 

Könyvek

 

 

A konferencia teljes időtartama alatt könyvek vásárlására biztosít lehetőséget két kiadó.

 

 

ABSZTRAKTOK

 

Előadások

 

dr. Joós Károly: Pszichoszomatikus betegségek integratív kezelésének lehetőségei és nehézségei  

Az előadás témájában arra próbál rávilágítani és kérdést felvetni, hogy a pszichoterápiák során a terapeuta milyen szerepet tölt be?

Az ismertetett esetek hosszan elhúzódó gyászreakciók helyzetei, melyeknél a kliensek a pszichoterápiát megelőzően csak farmakoterápiás támogatásban részesültek. (17 beteg 9 év alatt). Az ismertetetések tartalmilag olyan történeteket tárnak elénk, melyekben a gyászoló évek hosszú során bűntudat, lelkiismeretfurdalás szenvedéseit élte meg, hiszen doxazmaszerű benne a vélt felismerés, hogy tulajdonképpen ő a „gyilkos”.

Milyen előnnyel rendelkezik a módosult tudatállapotban történő terápiás munka? A terápia folyamán kialakult krízis helyzetek megnyugtató rendezését hogyan segítette elő a szimbólumok alkalmazása?

S végül: a terapeuta - funkció ebben a helyzetben „cinkos – feloldozó”, vagy a beteg személyiségfejlődését elősegítő támogató? 

 

Prof. Dr. Tényi Tamás: Múlt és jelen – a pszichózisok pszichoterápiájáról

Az előadás áttekintést nyújt a pszichózisok pszichoterápiás megközelítéséről. Kitér a terápiás kapcsolat kialakításának fontosságára és nehézségeire, a kialakuló intenzív áttételes és viszontáttételes érzések jelenségvilágára. Foglalkozom a terápiás együttműködés kihívásaival és
annak javítási lehetőségeivel. A pszichotikus epizódból történő újrakezdés kapcsán bemutatom az integráció és a "lepecsételés" jelenségeit, rövid esetrészlet mentén kitérek a művészetterápia alkalmazására is.

 

dr. Daubner Béla: Elmetudatosság, szakmai tudatosság

Az előadás ismerteti az elmetudatosság fogalmát, történetét, jelenét. Bemutatja az elmetudatosság idegrendszeri hátterét. Beszél a neuroplaszticitásról és annak jelentőségéről. Meghatározza az elme fogalmát, a rezonancia áramköreit, az egészség harmóniáját, a tudatosságot. Ismertetésre kerülnek az előadás során az elmetudatosság pszichoterápiás felhasználásának lehetőségei, mint a szakmai tudatosság megjelenése.

 

Dr. Gáti Ágnes: Az "újratervezés" kényszere és a fejlődés lehetősége a nővé és anyává válás folyamatában- transzgenerációs, integratív megközelítésben

A korábbi nemzedékek utódokat érintő hatásai régóta ismertek a klinikai gyakorlatban. Az utóbbi években az úgynevezett transzgenerációs hatások pszichológiai vonatkozásai is egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerültek. Természetesen mindez a mindennapi pszichoterápiás praxisban is tetten érhető, hiszen a jelenben megélt félelmeink, szorongásaink, tüneteink gyökere nem ritkán több generációra nyúlik vissza, így a rendszerszemléletű megközelítés minden pszichoterápiás formában elkerülhetetlen.
Terápiáimban dinamikusan orientált keretben dolgozom, ahol jól ötvözhetők a terápia folyamatában megszülető álmok és a módosult tudatállapotban történő, főként szimbolikus, imaginatív munka. Mindez segít a reflektív szelf-funkció, illetve a mentalizáció aktiválásában. Az előadásban saját terápiás gyakorlatomból szeretnék kiemelni esetrészleteket, elsősorban a születés, nővé-anyává válás folyamatának nehézségeiből (kríziséből), érzékeltetve azt, hogy milyen lehetőségeket nyújt az integratív hipnoterápia a transzgenerációs „terhek” feldolgozásában, integrálásában.  

 

Kuritárné Dr. Szabó Ildikó: Gyermekkori traumatizáció és módosult tudatállapot 

A gyermekkori traumatizáció - a BNO-11-ben immár hivatalos diagnosztikai státust élvező - komplex PTSD leggyakoribb formája a nyugati világban. A hosszantartó, komplex gyermekkori bántalmazás a klasszikus PTSD kritériumait meghaladó, komplex tüneteket okozhat. Az előadás azokat a tipikus poszttraumás érzelmi, kognitív és interperszonális témákat mutatja be, melyek jelenléte figyelmezteti a kezelőt az esetleges trauma-eredetre, és amelyekkel dolgoznunk kell a trauma-terápia során. Egyes jelenségeket esetrészletekkel illusztrálunk.

 

Boytha Zsófia: Áttételi-, és viszontáttételi témák súlyosan traumatizált és disszociatív zavarban szenvedő kliensek terápiájában.

Az előadásomban áttekintem azokat a - szakirodalom által is jegyzett - áttételi és viszontáttételi reakciókat és jelenségeket, melyek a súlyosan traumatizált és disszociatív zavarban szenvedő kliensek terápiájában gyakran megjelennek. Az ismertetést eset-vignettákkal és gyakorlati példákkal egészítem ki. 

 

dr. Czabán László: Tudatos álmodás jelentősége a pszichoterápiás gyakorlatban

Freud egyik fontos felismerése, hogy az álmok királyi utat képviselnek a tudattalanhoz. De vajon ez az út tovább szélesíthető-e azáltal, hogy már az álmodás folyamata alatt tudatossá válunk az álomra? És ez vajon mennyire könnyen érhető el, és hogyan segíti elő a terapeuta munkáját? Vajon van-e kapcsolat az álom és ébrenlét között, és vajon mi az a közös dolog a két tudatállapotban, amit a terápiás munkában felhasználhatunk? Álom és ébrenlét összekapcsolása, avagy a királyi út folytatása a terápiában.

 

Illés Enikő : A Csontasszony éneke - létünk mindennapi zarándokútjai

Előadásomban az észak- mexikói mítosz szimbolikus tükrében keresem az útmutatást a bennünk és körülöttünk kavargó történések és történetek rendezésére.

La Loba, a Farkasasszony munkája a régi csontok gyűjtése a sivatagban, gyűjti és őrzi azokat, amelyek az elveszettség veszélyének vannak kitéve. Ám különös gonddal bánik a farkasok csontjaival: énekel felettük, hogy életre keltse őket – visszaemlékezve rájuk, létükre varázslatos dallamával.

Ez a mi dolgunk is: új életre kelteni a régit, értékeinket, történeteinket, örökségeinket. Ám hogy találunk rá a Lélek dalára?

La Loba, a megújulás, átalakulás gyógyító Asszonya mindannyiunkban munkálkodik, őriz és teremt, életre kelt a belső csendben felcsendülő, mélyről jövő énekével. Hétköznapi életünk szükségszerű zarándokútjain.

 

 

Workshopok

 

dr. Daubner Béla: Pszichoterápiás fókuszban az elmetudatosság.

A worshop megkísérli bemutatni a módosult tudatállapotban lehetséges pszichoterápiák keleti és nyugati alapjait. Ismerteti a jóga személyiség modelljét és az arra felépülő pszichoterápiás módszereket és lehetőségeket. Bemutatja az integrál fejlődés modellt, a felébredés szintjeit és ennek pszichoterápiás lehetőségeit. A délelőtti előadás folytatásaként bemutatja az elmetudatosságra  épülő pszichoterápiás lehetőségeket. Megtárgyalásra kerülnek a bal és jobb agyfélteke kiegyensúlyozása, a test és az elme újra összekapcsolása, kapcsolatba lépni a legbelső énünkkel, a kötődés és a történet mesélő agy izgalmas kérdései. Lehetőség lesz kérdezni a fenti témákról.

 

dr. Fadgyas Ildikó: A poszt-Covid mentális szindróma, a pszichoszomatikus tünetek integratív pszichoterápiás kezelésének lehetőségei – avagy a katatím Imaginatív Pszichoterápia közép- és felsőfokú szimbólumainak alkalmazása

A poszt-COVID mentális tünetegyüttes alatt változatos pszichés panaszok jelenlétét értjük: fáradékonyság, szorongás, pánik, alvászavar, alacsonyabb hangulati fekvés, energiavesztés és motiválatlanság egyaránt jellemzőek lehetnek. Egyénenként változik, hogy ez a tünetegyüttes a COVIDfertőzés biológiai következményének, vagy a megfertőződés következtében átéltek - stressz, megváltozott élethelyzet, krízisállapot – folyamodványának tekinthető-e. Valószínűleg a tünetegyüttes kialakulásában ezek együttesen játszanak szerepet.

A műhely során röviden áttekintjük az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet –  OMIII  által javasolt alapkezelés nyolc egyszerű lépését a relaxációtól a kognitív pszichoedukáción át az életmódátalakításig.

Ezt követően a makacsul fennálló tünetek ill a személyiségfejlődés elakadásainak oldására a Katatím Imaginatív Pszichoterápia közép és felsőfok gyakrabban használt szimbólumait és terápiás technikáit tárgyaljuk, sajátélmény és esetrészletek segítségével.

A KIP középfok konfliktusorientált, koncepciójában az ödipális fázis és a késői fejlődési szakaszok problematikája a döntő. A személyiséget, a kapcsolati és ösztönaspektust megjelenítő standard motívumokon kívül hívómotívumként szolgálhat minden hasonlat, metafora és elképzelés, mely egy problematikának a lényegét ragadja meg. A terápiás tartás konfliktusra irányuló és célzottan konfrontáló, ehhez kapcsolódó intervenciós technikákkal, mint szimbólum konfrontáció, asszociatív és affekt asszociatív technika, kreatív problémamegoldás és próba cselekvés, valamint az addig elzárt erőforrások aktiválása.

A KIP felsőfoka a személyiség archaikus dimenzióval foglalkozik és a személyiség különféle aspektusainak az személyiségbe való integrálására irányul.A technikai eljárás nem különbözik lényegében a középfok technikájától, mégis a motívum választásnak megfelelő archaikus tartalmak feldolgozása elmélyítő és integrációra törekvő. Az utólagos feldolgozási szakaszok intenzívebbek, aminek során az asszociációs részesedés még nagyobb szerepet játszik, mint a középfokú technikánál.

 

Daubner Eszter: A múlt segítő árnyai – pszichodráma elemek integratív terápiában

Az elmúlt időszakban még jobban szükség volt a nehézségek átkeretezésére, arra, hogy a „szenvedéseinkből” tanulhassunk, akár erőt meríthessünk belőle. Meglássuk azt, ami épít Bennünket, amitől fejlődünk.

A workshop alatt sajátélményt szerezhetnek a résztvevők egy pszichodráma technikáról, amit egyéni terápiákban is szívesen használok. Segít visszanézni a múlt fontos eseményeire és onnan megfogalmazni a nehézséget, amit akkor át kellett élnünk, és amit megtapasztaltunk magunkból általa. Tapasztalatom szerint ez a visszatekintés segít még tudatosabbnak lenni az erőforrásainkban, és pozitívabban lenni a jelenben és bizakodóbban nézni a jövőbe.