A módszerspecifikus egyesületek "Kötőszövet"-kutatása

2023. február 19, vasárnap 16:30

Szerző: Eitler Szilvia

Tagjaink figyelmébe ajánljuk a módszerspecifikus egyesületek közös kutatását a pszichoterápia múltjáról és jelenéről.

Kedves Tagtársunk,

 

Az elmúlt évek kihívásai: az online képzések, kapcsolódások, megbeszélések, valamint a pszichoterápiás módszerek és tevékenység, illetve a kompetenciák újraszabályozása, nem csak az egymáshoz, de a szakmai múltunkhoz való kapcsolódást is nehezebbé tették. Megújuló egyesületünk közösség-újraépítő vágya találkozik a módszerspecifikus egyesületek közös igényeként tavaly óta formálódó„Kötőszövet” kutatással is. Ennek célja, hogy a magyarországi pszichoterápiás szcéna elmúlt közel ötven évét és jelenét is mindenki számára láthatóbbá és átláthatóbbá tegye, hogy a mostani generáció is megismerhesse azt a „vásznat”, amely a mai, sokszínű terápiás közösséget napjainkig formálta és összeköti. Ennek szellemében keressük együtt azokat a legendákat-adomákat-történeteket, amik meghatározták, alakították a különböző egyesületek történetét, ezen keresztül pedig a pszichoterápiás szakmát. Erre a gyűjtésre hívunk szeretettel, hogy a nagyobb egészhez az IPE is hozzáfűzhesse a maga szálait.

 

A kutatás, közös tudásgyűjtés témája: Mi adja a “valamit”: az esszenciát, a folytonosságot, a biztonságot az egyesületben? Hagyományok, apró sztorik, szóbeli vagy írásos emlékezések, amik aztán azzá tették az IPÉ-t, ami ma is.

 

Nemcsak a történetformálók emlékeire és véleményére vagyunk kíváncsiak, hanem az akkor képződők történeteire, élményeire is.

 

Nagyon várjuk tehát minden fővárosi és vidéki tagtársunk jelentkezését, akik szívesen megosztanának rövidebb-hosszabb történeteiket, emlékeiket a kutatással. Tehát akik:

-       ott voltak az Egyesület alapításnál,

-       az első évfolyamokban képződtek és vizsgáztak,

-       kiképzőink: kiképzővé válásuk történetéről, az egyesület korábbi működéséről.

 

Várjuk emellett azon integratív terapeuták és sajátélmény oktatóik jelentkezését, akik szívesen készítenének mini gyűjtéseket/interjúkat kiképzőiktől és tagtársaiktól a fenti témákban, Budapest mellett a vidéki képzőhelyeinkről is (Győr, Pécs, Debrecen).

 

A jelentkezést követően (info@integrativ.hu) kezdődik a gyűjtés, a kollégák összekötése és a tartalmak létrehozása (miniinterjú-készítés vagy történetek írásos formában történő beküldése az IPE számára).

 

A tervek szerint a többi módszerspecifikus egyesülettel közösen létrehozott adat- és emlékbázis konferencia és online tár formájában is elérhető lesz az érdeklődők számára.

 

Bízunk benne, hogy az izgalmas élménymegosztáshoz, emlékfelhalmozáshoz minél többen csatlakozni fogtok, kapcsolódások jönnek létre és élednek újjá, melyek szorosabbá fűzik és erősítik nem csak az IPE, hanem a terápiás szakma egységét is.

 

 

Az IPE Elnökségének nevében,

 

Eitler Szilvia

A Kötőszövet kutatás IPE összekötője